Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Δημοτική Κοινοφελή Επιχείρηση “ΦΑΡΙΣ”, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, “ΤΕΡΨΙΣ”. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμούς κιθάρας.
Από το 2008 είναι καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικούς χώρους όπως Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαία Ιθώμη, Ωδείο Athenaeum, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, ΕΡT, Κάστρο Καλαμάτας.
Ο Αντώνης Κουφουδάκης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (τάξη Στ. Μπράτου). Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. Τον Ιανουάριο του 2006 πήρε το Δίπλωμά του στην κιθάρα με Άριστα (10) παμψηφεί και 1ο Βραβείο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας (τάξη Γιάννη Πετρίδη). Τον Οκτώβρη του 2015 τελείωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην ειδίκευση «Κιθάρα» με Άριστα (τάξη Κ.Κοτσιώλη) και τον Φεβρουάριο του 2019 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με βαθμό Άριστα (9,29). Επίσης έχει παρακολουθήσει τον κύκλο σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την μουσική με καθηγητές τους Θ.Αντωνίου , Μ.Λογιάδη , Γ.Κουρουπό κ.α.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κιθάρας ως ενεργό μέλος με τους L.Brouwer, A.Desiderio, Z.Dukic, V.Mikulka, R.Dyens, J.Willard, E.Ασημακόπουλο, Λ.Ζώη, Α.Χριστοδήμου και Κ.Κοτσιώλη. Έχει διακριθεί πολλές φορές στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Κιθάρας που διοργανώνει το ΥΠΕΠΘ με αποκορύφωμα το 2000 όπου απέσπασε το 1ο Βραβείο. Έχει δώσει ρεσιτάλ αλλά και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Καλαμάτα και σε πολλές άλλες πόλεις σε σημαντικούς χώρους όπως Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαία Ιθώμη, Κάστρο Καλαμάτας, Ωδείο Athenaeum, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, ΕΡT, Ιόνιος ακαδημία, Τρίτο πρόγραμμα, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Βόλου κ.α.
Τον Αύγουστο του 2015 παρουσίασε στο κάστρο μαζί με την ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το Κονσέρτο Αρανχουέθ του J.Rodrigo. Επίσης στα πλαίσια του 19ου Κύκλου Συναυλιών “Οι Νέοι για τους Νέους”, προσκεκλημένος του ωδείου Φίλιππος Νάκας, παρουσίασε σε Ά εκτέλεση το έργο του συνθέτη Στ.Γυφτάκη ‘‘Dance for guitar’’ το οποίο γράφτηκε για τον ίδιο.
Έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως ο Στ. Γυφτάκης, ο Μ. Αλεξιάδης, ο Κ. Γρηγορέας , ο Θ. Παναγόπουλος ο Κ. Ηλιάδης, ο Γ. Νούσης, ο Λ. Κανάρης και ο Χρ. Τσιαμούλης.
Από το 2012 διοργανώνει το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας στα πλαίσια του οποίου έχει παρουσιάσει πλήθος εκδηλώσεων. Από το 2015 εκτελεί χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ.
Το 2014 και το 2016 ήταν προσκεκλημένος του Γ.Πετρίδη και της Α.Χριστοδήμου στο Φεστιβάλ Κιθάρας Π.Φαλήρου και το 2015, 2016, 2017 και 2019 ήταν προσκεκλημένος του Κ.Κοτσιώλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου ως καλλιτεχνικός σύμβουλος. Επίσης το 2018 ήταν προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Τέλος, μαζί με το Ν. Παλαιολόγο παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για κιθάρα και ούτι. Τα δύο αυτά όργανα αποκτούν ρεπερτόριο μουσικής δωματίου με έργα που κατά κύριο λόγο είναι αφιερωμένα στο ντουέτο συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ μουσικής όπως το Χουδέτσι Φέστιβαλ όπου ήταν προσκεκλημένοι του Ross Daly.
Από το 2008 είναι καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Διδάσκει πιάνο και Ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 2013. Έργα του έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Στάθης Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967. Σπούδασε πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου (Δίπλωμα με Άριστα και ειδική διάκριση) και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου (Δίπλωμα με Άριστα και Α’ Βραβείο).
Έργα του έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Ρωσία, Βέλγιο, Η.Π.Α.,Πορτογαλία) μεταξύ άλλων από το “Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής”, το “Συγκρότημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής”, την “Ορχήστρα των Χρωμάτων”, το “Arcadian Woodwind Quintet” το Duo “Palmos, το “ARTéfacts ensemble ”. Έργα του έχουν επιλεγεί και διακριθεί σε εργαστήρια Σύγχρονης μουσικής και σε Διεθνείς Διαγωνισμούς.
Πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιαστεί ή παραγγελθεί από σημαντικά Φεστιβάλ, όπως το “Ελληνικό Φεστιβάλ”, το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού θεάτρου του Βόλου», το « Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας»,το Φεστιβάλ «Η Ελλάδα στο Μιλάνο», «Φεστιβάλ Μεσογειακών χωρών» στην Κωνσταντινούπολη κ.α.
Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από το 2003 ως το 2009 και από το 2015 εως σήμερα.
Το 2017 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.
Διδάσκει πιάνο και Ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 2013.
Ζει μόνιμα στην Καλαμάτα.
Ο Μηλιαρέσης είvαι ο πρώτος Έλλην κιθαριστής που έκαμε σοβαρές σπουδές στο εξωτερικό στη σχολή του Segovia, καθώς και ο πρώτος μελετητής και φορεύς της σχολής αυτής στην Ελλάδα. Έτσι έγινε ο ιδρυτής της πρώτης οργανωμένης και θεμελιωμένης πάνω σε γερές τεχνικές βάσεις κλασσικής σχολής κιθάρας στην Ελλάδα. Ενεκαινίασε την πρώτη ελληνική μουσική φιλολογία της κιθάρας. Από το 1944 έως το 1981 εμφανίζεται ως σολίστ σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1960 έπαιξε ως σολίστ με τη συμφωνική του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Κολάση, το κονσέρτο του Μ. Castelnuovo Tedesco για κιθάρα και ορχήστρα, το οποίον επανέλαβε το 1963 στο θέατρο Κεντρικό με την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Στέλιου Καφαντάρη.
Έλαβε μέρος σε όλες τις πρώτες “εβδομάδες Σύγχρονης Μουσικής” και σε πολλές πρώτες εκτελέσεις μουσικής δωματίου, έργων Ελλήνων συνθετών. Υπήρξε καθηγητής εις το Δημοτικόν Ωδείον Λαρίσης 1947-1950, εις το Ελληνικόν Ωδείον Αθηνών 1950-1978, εις το Ωδείον Ορφείον, Εις το Αμερικανικόν κολλέγιο Θηλέων 1970-1978, και στην ιδιωτική σχολή του 1977-1991. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Εθνικόν θέατρον, και με πολλούς θιάσους του ελευθέρου θεάτρου, εις την εκτέλεσιν και επιμέλειαν σκηνικής μουσικής. Το 1962 συνεργάσθηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου, και εξετέλεσε την μουσικήν υπόκρουσιν Αρχαίας τραγωδίας με κιθάρα αρχαίου Ελληνικού τύπου. Εξετέλεσε τη μουσική σόλο κιθάρα σε πολλές ελληνικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους . Έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο. Διασκεύασε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, επεξεργάστηκε και διασκεύασε δημοτική μουσική, Ελληνική και ξένη, και συνέθεσε μουσική για κιθάρα. Συνέγραψε παιδαγωγικά βιβλία που εκδόθηκαν στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε ομιλίες περί κιθάρας και περί μουσικής, οι οποίες αργότερα δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά. Ηχογράφησε δίσκους με κλασσική και Ελληνική μουσική, καθώς και συνθέσεις δικές του. Oι διασκευές και οι συνθέσεις του εκδόθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εκτελέσθηκαν σε ρεσιτάλ και σε δίσκους και από νεώτερους κιθαρίστες.
Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής της UNESCO από το 1991-1998 οπότε παρητήθη. Υπό την ιδιότητά του αυτήν το 1992 τροποποίησε το άρθρο 5 του καταστατικού του Εθνικού συμβουλίου Μουσικής περί μελών και τοιουτοτρόπως διηύρηνε τη σύνθεση του με νέα μέλη (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου), και όχι μόνο φυσικά πρόσωπα όπως συνέβαινε έως τότε. Και τότε τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα μουσικά σωματεία, σύλλογοι και ιδρύματα της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ε.Σ.Μ. και διαδήλωσαν έτσι την παλαιάν επιθυμίαν των Ελλήνων μουσικών να συσπειρωθούν, πράγμα το οποίον αποτελούσε και το ιδεολογικόν περιεχόμενον της διεύρυνσης του Ε.Σ.Μ, την οποίαν οραματίσθηκε και πραγματοποίησε ο Γερ. Μηλιαρέσης. Επίσης υπό την αυτήν ιδιότητα του προέδρου του Ε.Σ.Μ. της UNESCO κατέθεσε προφορικές προτάσεις ενώπιον της ολομέλειας του Διεθνούς Συμβουλίου της Μουσικής, στα πλαίσια των γενικών Συνελεύσεων αυτού, το 1991 στη Βόννη και το 1993 στo Alicante. Οι προτάσεις αυτές έγιναν ευμενέστατα αποδεκτές και χειροκροτήθηκαν ζωηρά από την ολομέλεια.
Το 1998 ως μέλος τη Εξεταστικής επιτροπής της κιθάρας στα πλαίσια των Μουσικών Μαθητικών Αγώνων του Υπουργείου Παιδείας, κατέθεσε ενώπιον των νέων κιθαριστών ανακοίνωσιν περί Του Ήθους και της Ιθαγένειας της κιθάρας, και περί του Ελληνικού Μουσικού Ήχου. Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε δυο φορές από το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια των Αγώνων.