• 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 2
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 3
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 6
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 7
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 8
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 9
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 10
  • 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 11

Ολοκληρώθηκε το 6ο φεστιβάλ κιθάρας στην Καλαμάτα (9-10-11 Απριλίου 2017)

 

Για 6η χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Όλες οι δραστηριότητες του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στην εξαιρετική αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού κέντρου, όπου οι ακροατές ξεπέρασαν τα 450 άτομα στις δύο βραδινές συναυλίες. Αριθμός ρεκόρ για το φεστιβάλ που επιβεβαιώνει την καθιέρωσή του ως θεσμός και αποδεικνύει πως οι άνθρωποι της πόλης έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. 

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων Σπουδαστών των Σχολών της κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις”. Tην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει αναλάβει ο καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου, Αντώνης Κουφουδάκης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της ΦΑΡΙΣ. Περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμό κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, Γεράσιμου Μηλιαρέση, μαθητή του θρυλικού Andres Segovia.

Το φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας είναι μια μεγάλη γιορτή που συμμετέχουν κιθαριστές που παρουσιάζονται σε επίπεδο διαγωνισμού με πειστικότητα και ειλικρίνεια δίνοντας κουράγιο και συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, καθηγητές που τους προετοιμάζουν και τους εμπνέουν, γονείς που τους καμαρώνουν και τους στηρίζουν, προσκεκλημένοι σολίστ που τους συμβουλεύουν και τους χαίρονται, μουσικόφιλο κοινό που προσέρχεται και χειροκροτεί.

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε το πρωί της Κυριακής 9 Απριλίου, όπου διαγωνίστηκαν στην Παιδική Κατηγορία όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2004 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Verga» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και ένα ή δύο έργα ελεύθερης επιλογής. Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό και η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Σωκράτης Μαστροδήμος, Νίκος Μαλεβίτης και Μαρία Κολόζου) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Νεβένη Σιάκου, Ά Bραβείο
Ερρικέτη Παναγιωτοπούλου, ΄Β Bραβείο,
Σταυρούλα Κοτσομύτη, ΄Γ Βραβείο & Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου
Αναστασία Μπούσμπουρα, Έπαινος
Γιώργος Παπαδόπουλος, Έπαινος

Την Κυριακή το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ένα καταπληκτικό διπλό ρεσιτάλ. Αρχικά από τον Αντώνη Κουφουδάκη (Κιθάρα), την Κατερίνα Παλαιολόγου (Σοπράνο) και την Γιώτα Ηλιοπούλου (απαγγελία) με τίτλο <<Συνθέσεις εις πανί>>. Έργα Ισπανών συνθετών (F.G.Lorca, I.Albeniz, M.Falla) αλλά και ποίηση(F.G.Lorca).

Στο δεύτερο μέρος, είχαμε την χαρά να ακούσουμε ένα Ρεσιτάλ Κιθάρας του εμβληματικού Έλληνα κιθαριστή Κώστα Κοτσιώλη, με έργα L.Brouwer, Μ.Θεοδωράκη και C.Domeniconi.

Την Δευτέρα το πρωί 10 Απριλίου έλαβε χώρα ο διαγωνισμός της Εφηβικής αλλά και Νεανικής Κατηγορίας. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο. Στην Εφηβική Κατηγορία διαγωνίστηκαν όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2001 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Ταΰγετος (πέντε δρόμοι)» του Γιώργου Νούση και ένα ή δύο έργα ελεύθερης επιλογής. Στην Νεανική Κατηγορία διαγωνίστηκαν όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 1996. Σε αυτή την κατηγορία δίνεται κάθε χρόνο μόνο ένα Βραβείο που φέτος ήταν μια Κιθάρα αξίας 1500 ευρώ, προσφορά του Έλληνα κατασκευαστή Βασίλη Συγλέτου. Η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Σωκράτης Μαστροδήμος, Νίκος Μαλεβίτης και Μαρία Κολόζου) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κωνσταντίνα Μαλαπάνη, Ά Βραβείο,
Αναστάσιος Κοτσομύτης, ΄Β Βραβείο
Αναστάσιος Τρίτας, ΄Γ Βραβείο
Κωνσταντίνα Μαλαπάνη, Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου
Μανωλόπουλος Κωνσταντίνος, Έπαινος

ΝΕΑΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Άκης Σιψάς, Βραβείο μια κιθάρα του ‘Ελληνα κατασκευαστή Βασίλη Συγλέτου αξίας 1.500 ευρώ

Την Δευτέρα το βράδυ ο Σωκράτης Μαστροδήμος (διαπρεπής Φλαμένκο Κιθαρίστας), και ο Γιάννης Παπαγιαννούλης (Καχόν) παρουσίασαν έργα της παραδοσιακής φόρμας του Φλαμένκο καθώς και πρωτότυπα έργα Φλαμένκο του Σωκράτη Μαστροδήμου ξεσηκώνοντας το κοινό.

Την Τρίτη το πρωί, παρακολουθήσαμε την τελετή απονομής των βραβείων, επαίνων και αναμνηστικών διπλωμάτων του 6ου Διαγωνισμού Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» στους συμμετέχοντες καθώς και μικρή συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών!

Παράλληλα με το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και δύο πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια με δωρεάν συμμετοχή για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό:

– Φλαμένκο Κιθάρας με τον Σωκράτη Μαστροδήμο
Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου, ώρα 17.00-19.00 και Μ. Τρίτη 10.00-11.30, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

– Καχόν με τον Γιάννη Παπαγιαννούλη
Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου, ώρα 10.00-14.00, σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής μουσικής Ι. Μ. Μεσσηνίας και το τμήμα κρουστών του Γ. Κλάδη, στην αίθουσα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Μεσσηνίας

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε τους χορηγούς μας, «Βασίλης Συγλέτος» (κατασκευαστής κιθάρας και Μεγάλος χορηγός) PANAS MUSIC-ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΑΚΑΣ (Μεγάλος Χορηγός),OptiCenter (Νικολόπουλος), HOTEL REX, Θεόδωρος Κατσούφρος, , Άγγελος Γιαλαμάς, Νίκη Παπαδοπούλου, Οινοτράπεζα «Tapas bar», “Da Francesco”-Ristorante, Ουζερί «Θίασος», Ψητοπωλείο «ο Μάγος της Θράκας», Φαγοποτείον «Το Λιοτρίβι», «Petit four» Άρτος-café. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το διαδικτυακό περιοδικό TaR, η ΕΡΑ Καλαμάτας και η Νότια Ελληνική Τηλεόραση.