• 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
 • 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας (Νοέμβριος 2017 – Απρίλιος 2018)

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, «ΤΕΡΨΙΣ». Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.Tην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει αναλάβει ο καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου, Αντώνης Κουφουδάκης. Περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμό κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, Γεράσιμου Μηλιαρέση, μαθητή του θρυλικού Andres Segovia.

Για 7η χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αίθουσες συναυλιών της πόλης της Καλαμάτας, όπου οι ακροατές ξεπέρασαν τα 1500 άτομα στις συναυλίες που έλαβαν χώρα. Αριθμός ρεκόρ για το φεστιβάλ που επιβεβαιώνει την καθιέρωσή του και αποδεικνύει πως οι άνθρωποι της πόλης έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας είναι μια μεγάλη γιορτή που συμμετέχουν μαθητές που συναγωνίζονται με ειλικρίνεια δίνοντας κουράγιο και συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, καθηγητές που τους προετοιμάζουν και τους εμπνέουν, γονείς που τους καμαρώνουν και τους στηρίζουν, προσκεκλημένοι σολίστ που τους συμβουλεύουν και τους χαίρονται, μουσικόφιλο κοινό που προσέρχεται και χειροκροτεί.

Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 15 Νοεμβρίου 2017, με την παράσταση:

Η κιθάρα, η ιστορία της και ο μαγικός κόσμος της μουσικής.
Οι μαθητές γνώρισαν την κιθάρα μέσα από εμψυχωτές μουσικούς σε μια διαδραστική παράσταση-εργαστήριο σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητικών ομάδων. Οι παρουσιάσεις αυτές έλαβαν χώρα στα πλαίσια του Μεταφεστιβάλ για τη Βιωματική Πολιτισμική Εκπαίδευση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας (Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ) και η Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης). Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε και άλλες τρεις φορές(13 Δεκεμβρίου 2017, 31 Ιανουαρίου και 28 Μαρτίου 2018) με τεράστια επιτυχία! Συμμετείχαν: Βίκυ Βασιλειάδη (φλάουτο), Παναγιώτα Ηλιοπούλου (αφήγηση), Κατερίνα Παλαιολόγου (τραγούδι), Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα), Νικόλας Παλαιολόγος (ούτι, γιαλί ταμπούρ).

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 και στην Αίθουσα συναυλιών του Δ.Ω.Κ. πραγματοποιήθηκε <<Σεμινάριο Φλαμένκο Κιθάρας>> με τον Σωκράτη Μαστροδήμο και την επόμενη μέρα <<Ρεσιτάλ Φλαμένκο Κιθάρας>> από το σπουδαίο αυτό κιθαριστή που διδάσκει στην Σεβίλλη και μας φέρνει κοντά στην ισπανική παράδοση.

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ακούσαμε μία καταπληκτική συναυλία μουσικής δωματίου αλλά και έργα για σόλο κιθάρα με τίτλο <<Από τον A.Vivaldi στους Beatles>> . Κώστας Κοτσιώλης (κιθάρα) & L’ Anima String Quartet , Στέλλα Τσάνη ( βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο ( βιολί), Μόνικα Δάμου ( βιόλα), Λευκή Κολοβού ( βιολοντσέλο). Ο διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας Κώστας Κοτσιώλης και το σπουδαίο κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima σε έργα A.Vivaldi, L.Boccherini, I.Albeniz, C.Domeniconi, L.Brouwer, Beatles-L.Brouwer.

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Αμφιθέατρο Δημοτικής Φιλαρμονικής πραγματοποιήθηκε <<Σεμινάριο – Ανοιχτή συζήτηση>> με τον Κώστα Τοσίδη. Την επόμενη μέρα ακούσαμε ένα <<Ρεσιτάλ κιθάρας>> με συνθέσεις των A.Ourkouzounov, F.Gasull, P.Vasks, M.Ohana, L.Brouwer κ.ά. Έργα σύγχρονης μουσικής από έναν καθηγητή του Mozarteum University της Αυστρίας.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε <<Σεμινάριο Κιθάρας>> με τον Γιώργο Νούση. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο η συναυλία <<23 Χορδές στη σκηνή>> με τους Γιώργο Νούση, Αντώνη Κουφουδάκη (κιθάρα) και το Νικόλα Παλαιολόγο (ούτι). Το πρόγραμμα περιλάμβανε κυρίως συνθέσεις του Γιώργου Νούση σε έργα για σόλο κιθάρα, δύο κιθάρες, κιθάρα – ούτι και τρίο, συνθέσεις ενός σπουδαίου συνθέτη-κιθαριστή από την Βιέννη.

 

Το Σάββατο το πρωί 14 Απριλίου 2018 στο Εργατικό κέντρο Καλαμάτας διαγωνίστηκαν στην Παιδική Κατηγορία όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2005 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Βαλς Βιενουά» του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό και η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης. ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Γιάννης Ανδρόνογλου, Κώστας Ηλιάδης, Λεωνίδας Κανάρης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ιάσονας Γεωργιόπουλος, Α’ Bραβείο & Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου
Σταυρούλα Κοτσομύτη, Β’ Bραβείο
Γιώργος Παπαδόπουλος, Γ’ Βραβείο
Ηλιάνα Ρούσου, Έπαινος

 

Την ίδια μέρα το απόγευμα έλαβε χώρα ο διαγωνισμός της Εφηβικής Κατηγορίας. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο. Στην Εφηβική Κατηγορία διαγωνίστηκαν όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2002 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Έν Καλάμαις» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής.

ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έλενα Θεοδωρούδη, Α’ Βραβείο & Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου
Αναστάσιος Κοτσομύτης, Β’ Βραβείο
Κωνσταντίνα Κουδούνη, Γ’ Βραβείο
Δημήτρης Αποστολόπουλος, Έπαινος

Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ένα εξαιρετικό διπλό ρεσιτάλ. Στο πρώτο μέρος ο Γιάννης Ανδρόνογλου έπαιξε έργα για σόλο κιθάρα του C.Domeniconi αλλά και δικές του συνθέσεις. Στο δεύτερο μέρος, μαζί με τον Παύλο Μπατσικούρα στο παραδοσιακό βιολί και τον Γιώργο Κλάδη στα παραδοσιακά κρουστά χάρισαν στο κοινό της Καλαμάτας μια παράσταση-γιορτή για το κλείσιμο του φεστιβάλ με έργα εμπνευσμένα κυρίως από την ρυθμολογία των παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας.

 

Την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» με την κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας. Το σύνολο των διαγωνιζομένων έφθασε τις 30 συμμετοχές, αριθμός ρεκόρ για το φεστιβάλ. Και σε αυτή την κατηγορία το επίπεδο ήταν εξαιρετικό. Η επιτροπή(ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης. ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Κώστας Ηλιάδης, Λεωνίδας Κανάρης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
Λουκάς Αθηναίος-Αθηνάδης, Β’ Βραβείο
Νικόλας Ψύλλου, Γ’ Βραβείο
Άκης Σιψάς, Έπαινος

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε Μικρή Συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών καθώς και η τελετή απονομής των βραβείων των επαίνων και αναμνηστικών διπλωμάτων.

Ως Α΄ Βραβείο στην Παιδική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα ΑDMIRA μοντέλο Jouanita, συνολικής αξίας 270 ευρώ, προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου– Νάκας. Ως Α΄ Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα ALMANSA μοντέλο 401, συνολικής αξίας 415 ευρώ, επίσης προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου – Νάκας. Τα Β΄ (120 ευρώ δωροεπιταγή) και Γ΄ (80 ευρώ δωροεπιταγή) βραβεία που δόθηκαν αποτελούν προσφορά του Συλλόγου <<Τέρψις>> ( Σύλλογος Γονέων και Φίλων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ).

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε τους χορηγούς μας. Μεγάλοι χορηγοί: Βασίλης Συγλέτος (κατασκευαστής κιθάρας), PANAS MUSIC-ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΑΚΑΣ (Μουσικός οίκος). Χορηγοί: Νικολόπουλος Στράτος (OptiCenter), HOTEL REX, Θεόδωρος Κατσούφρος, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος (Δ/ντης ΩΡΛ νοσοκομείου Καλαμάτας), Χριστακόπουλος Ελευθέριος (γαστρεντερολόγος). Υποστηρικτές: Στέλιος Κρητικάκης ( Φωτογράφος), Οινοτράπεζα Tapas bar, Ουζερί Θίασος, Ψητοπωλείο ο Μάγος της Θράκας, Φαγοποτείον Το Λιοτρίβι, εστιατόριο Mangiona, εδεσματοπωλείο Κάρδαμο. Χορηγός επικοινωνίας: το διαδικτυακό περιοδικό TaR.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τρεις ανθρώπους για την πολύτιμη βοήθειά τους σε όλα τα επίπεδα. Την πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης <<ΦΑΡΙΣ>>, Αναστασία Μπελογιάννη, τον πρόεδρο του Συλλόγου <<Τέρψις>>, Αλέξανδρο Μπουφέα και τον διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας!


ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας