9o Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Απολογισμός

Ολοκληρώθηκε το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας (Νοέμβριος 2019 – Ιούλιος 2020)

του Αντώνη Κουφουδάκη (Καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας)

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, «ΤΕΡΨΙΣ». Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ εδώ και πέντε χρόνια είναι ο καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Αντώνης Κουφουδάκης. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμό κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, Γεράσιμου Μηλιαρέση.

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Για 9η χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας σε διάφορες αίθουσες συναυλιών της πόλης της Καλαμάτας, όπου οι ακροατές ξεπέρασαν τα 1500 άτομα. O αριθμός αυτός επιβεβαιώνει την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμό αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι άνθρωποι της πόλης και όχι μόνο το έχουν αγκαλιάσει. Η έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, με την παράσταση «Η Κιθάρα της πόλης». Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας έπειτα από την πρόσκληση που απηύθυνε προς όλους τους καθηγητές κιθάρας που διδάσκουν σε Ωδεία της πόλης, διοργάνωσε ένα Gala κιθάρας. Σε αυτό συμμετείχαν οι Θοδωρής Παναγόπουλος, Γιώργος Χόχωλης και Αντώνης Κουφουδάκης. Μας παρουσίασαν έργα των L.Brouwer, R.Dyens, I. Albeniz, M.C.Tedesco και Θ.Παναγόπουλου. Φιλική συμμετοχή στο πιάνο είχε ο Λουκάς Γεώργας (καθ. πιάνου Δ.Ω.Κ.).

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
Ερμηνεύοντας το κονσέρτο του M.C.Tedesco (Λουκάς Γεώργας και Αντώνης Κουφουδάκης)
9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Γιώργος Χόχωλης
Γιώργος Χόχωλης (καθ.κιθάρας Δ.Ω.Κ.)
Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Θοδωρής Παναγόπουλος
Θοδωρής Παναγόπουλος (καθ.κιθάρας Δ.Ω.Κ.)

Την ίδια βραδιά το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας συμβάλλοντας στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών φιλοξένησε τον Παναγιώτη Τζώρτζη, που απέσπασε το Ά Βραβείο του 8ου Διαγωνισμού Κιθάρας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης». Μας παρουσίασε έργα των J.Dowland, N.Pagannini κ.ά.

Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Παναγιώτης Τζώρτζης
Παναγιώτης Τζώρτζης, νικητής του περσινού διαγωνισμού Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Της μουσικής το παραμύθι». Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ήρθαν σε επαφή με μουσικούς όρους, γνώρισαν την κιθάρα, καθώς και άλλα μουσικά όργανα μέσα από εμψυχωτές μουσικούς σε μια διαδραστική παράσταση σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητικών ομάδων. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη και στις τέσσερις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ.

Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Συντελεστές
Οι συντελεστές της παράστασης: Βίκυ Βασιλειάδη (φλάουτο), Παναγιώτα Ηλιοπούλου (αφήγηση παραμυθιού), Κατερίνα Παλαιολόγου (τραγούδι), Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα), Νικόλαος Παλαιολόγος (ούτι, γιαλί ταμπούρ, ραμπάμπ). Σύνθεση τραγουδιών: Νίκος Τσότρας.

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχαμε την χαρά να απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα ντουέτα κιθάρας στον κόσμο. Μια εκπληκτική συναυλία του «DUO MELIS». Ο Αλέξης Μουζουράκης και η Susana Prieto τίμησαν την πόλη της Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Κιθάρας με την παρουσία τους. Το κοινό έφυγε κατενθουσιασμένο από την κατάμεστη αίθουσα. Οι δύο εξαιρετικοί μουσικοί έχουν κατακτήσει Ά Βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχουν παίξει στις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο και έχουν συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες όπως Berliner Symphoniker, Neubrandenburger Philharmonie, Bayerische Kammerphilharmonie, Radio Orchestra of Bucharest και την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Leo Brouwer. Μας ταξίδεψαν με έργα A.Piazzolla, J.Rodrigo, A.D.Lhoyer, D.Scarlatti, E.Granados, A.E.Ginastera.

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Την επόμενη μέρα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας έλαβε χώρα το DUO MELIS «Masterclass» Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ατομικά μαθήματα με τους σπουδαίους σολίστ κιθάρας και να συζητήσουν μαζί τους θέματα που αφορούν τον ήχο, την ερμηνεία και την τεχνική.

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
DUO MELIS (Susana Prieto και Αλέξης Μουζουράκης)

To Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο Θ.Αγγελόπουλος πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Η μουσική των ποιητών». Τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σπουδαίων ποιητών μελοποιημένοι από σπουδαίους συνθέτες. Ο Γ.Ρίτσος, ο Ο.Ελύτης και ο Ν.Γκάτσος συνάντησαν τον Μ.Θεοδωράκη, τον Στ.Γυφτάκη και τον Μ. Χατζιδάκη αντίστοιχα ενώ την παράσταση συμπλήρωσαν τέσσερα παραδοσιακά ισπανικά ποιήματα μελοποιημένα από τον F.G.Lorca.

9o Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Κατερίνα Παλαιολόγου - Παναγιώτα Ηλιοπούλου - Αντώνης Κουφουδάκης
Συμμετείχαν η Κατερίνα Παλαιολόγου στο τραγούδι, η Παναγιώτα Ηλιοπούλου στην αφήγηση και ο Αντώνης Κουφουδάκης στην κιθάρα
9o Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Κατερίνα Παλαιολόγου - Παναγιώτα Ηλιοπούλου - Αντώνης Κουφουδάκης
Όπως σε όλες τις συναυλίες του Φεστιβάλ έτσι και σε αυτή η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Το κοινό αποθέωσε τους τρεις καλλιτέχνες με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα!

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας παρακολουθήσαμε ένα «Ρεσιτάλ κιθάρας» με το Δημήτρη Κοτρωνάκη. Ο Δημήτρης Κοτρωνάκης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους κιθαριστές της γενιάς του. Έχει κατακτήσει πολλά Ά Βραβεία σε Διεθνείς Διαγωνισμούς και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία του καθήλωσε το κοινό. Μας παρουσίασε έργα των G.Drozd, V. Ivanovic, L. Brouwer, M.Gangi, A.Ourkouzounov, Š.Rak.

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
Studio Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ρεσιτάλ κιθάρας του Δημήτρη Κοτρωνάκη

Την επόμενη μέρα Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο Θ.Αγγελόπουλος, όσοι τυχεροί πρόλαβαν και έκλεισαν θέση, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο «Masterclass» του Δημήτρη Κοτρωνάκη. Οι συμμετέχοντες έκαναν ατομικά μαθήματα με το σπουδαίο σολίστ κιθάρας.

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
Ο Δημήτρης Κοτρωνάκης με το μαθητή Ιάσονα Γεωργιόπουλο στο Masterclass.

Στη συνέχεια συνέβησαν γεγονότα που δεν μπορούσε να τα προβλέψει κανείς. Λόγω της πανδημίας του κορονοιου και της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας ενημέρωσε το κοινό του με την παρακάτω ανακοίνωση για τη μη διεξαγωγή δύο κορυφαίων για την χρονιά εκδηλώσεων.

«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τα προληπτικά μέτρα αναβάλλονται όλες οι δράσεις του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα δημοσιευτούν οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και των συναυλιών. Με την τέχνη της κιθάρας σύμμαχό μας θα περάσει και αυτό!»

Δυστυχώς, οι παραστάσεις «Η φωνή του Μπάμπη Τσέρτου συναντά την κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Νιάρχου» και «Η φλόγα του flamenco στην Καλαμάτα» με 5 καλλιτέχνες από την Ανδαλουσία και τον Σωκράτη Μαστροδήμο λόγω της κατάστασης δεν κατόρθωσαν να πραγματοποιηθούν. Ελπίζουμε το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις δύο παραπάνω εκδηλώσεις. Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία του κορονοϊού και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία.

Παρά τις δυσκολίες, το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Ιουλίου 2020, το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας επανήλθε δυναμικά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και κατάφερε να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τον 9ο Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης».

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
Η επιτρόπη: Μαρία Κολόζου, Κώστας Κοτσιώλης, Κώστας Τοσίδης, Κώστας Ηλιάδης

Οι 35 συμμετέχοντες που ήρθαν από όλη την Ελλάδα τίμησαν με την παρουσία τους το θεσμό. Η συνέπεια και η δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα έχουν ανάγει το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας σε ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ Κιθάρας της χώρας και η αναγνωρισιμότητά του προσελκύει σπουδαίους κιθαριστές. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας, όλοι οι συμμετέχοντες που ήρθαν στην Καλαμάτα να διαγωνιστούν έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε αντίστοιχους εγχώριους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Κάθε χρόνο το επίπεδο ανεβαίνει και τελικά όλη αυτή η ζύμωση επιστρέφει ατόφια στην τάξη κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας που μετρά πλέον πλήθος ταλαντούχων κιθαριστών με υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς, φέτος το κοινό δεν είχε την δυνατότητα να δώσει το παρόν σε αυτή την μεγάλη γιορτή μιας και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό επέβαλαν την διεξαγωγή μιας κλειστής για το ευρύ κοινό διαδικασίας.

Το Σάββατο το απόγευμα, 4 Ιουλίου 2020, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, διαγωνίστηκαν στην Παιδική Κατηγορία όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Aller – Retour» του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό και η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Κώστας Τοσίδης, Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργία –Χριστίνα Γκλεγκλέ Α’ Bραβείο
Κωνσταντίνα Κορομηλά Β’ Bραβείο
Ιωάννα Αγγελή Γ’ Βραβείο
Κωνσταντίνος Καραπατάκης Α’ Έπαινος
Κωνσταντίνος Μπαζιώτης Β’ Έπαινος
Γιώργος Σταματελόπουλος Γ’ Έπαινος
Ανδρέας Σολδάτος Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου
9ο-Φεστιβάλ-Κιθάρας-Καλαμάτας
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Γεωργία – Χριστίνα Γκλεγκλέ (Α΄ Bραβείο)

Την επόμενη μέρα το πρωί, Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα ο διαγωνισμός της Εφηβικής Κατηγορίας. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο. Στην Εφηβική Κατηγορία διαγωνίστηκαν όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2004 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Αροάνια» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Κώστας Τοσίδης, Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρυσόστομος Τζεβελέκος Α’ Bραβείο
Ιάσων Γεωργιόπουλος Β’ Bραβείο & Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του Υποχρεωτικού Έργου
Ερρικέτη Παναγιωτοπούλου Γ’ Βραβείο
Νεβέννη Σιάκου Α’ Έπαινος
Χαράλαμπος Κουσούλης Β’ Έπαινος
Αντόνιο Ιζέτ Μπάσο Γ’ Έπαινος
9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Χρυσόστομος Τζεβελέκος (Α’ Βραβείο)

Την ίδια μέρα το απόγευμα ολοκληρώθηκε ο 9ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» με την κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας. Το σύνολο των διαγωνιζομένων στις τρεις κατηγορίες έφθασε τις 35 συμμετοχές, γεγονός που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για το Φεστιβάλ. Και σε αυτή την κατηγορία το επίπεδο ήταν εξαιρετικό. Η επιτροπή (ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Κοτσιώλης ΜΕΛΗ: Μαρία Κολόζου, Κώστας Τοσίδης, Κώστας Ηλιάδης) αποφάσισε για τα Βραβεία και τους Επαίνους ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

Κωνσταντίνος Παλαιογιάννης Α’ Bραβείο
Αθανάσιος Κατσίκης Β’ Bραβείο
Νικόλαος Σιψάς Β’ Βραβείο
Ορέστης Μπακαστάθης Γ’ Βραβείο
Βασίλης Πούλιος Γ’ Βραβείο
9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ : Κωνσταντίνος Παλαιογιάννης (Α’ Βραβείο)

Μετά το διαγωνιστικό μέρος κάθε κατηγορίας ακολούθησε η συνεδρίαση της επιτροπής, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των Βραβείων, των Επαίνων και των Αναμνηστικών Διπλωμάτων.

Ως Α΄ Βραβείο στην Παιδική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα ΑDMIRA μοντέλο Jouanita με την θήκη της, συνολικής αξίας 290 ευρώ, προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου– Νάκας. Ως Α΄ Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα ALMANSA μοντέλο 401 με την θήκη της, συνολικής αξίας 420 ευρώ, επίσης προσφορά του μουσικού οίκου Παπαγρηγορίου – Νάκας. Ως Α΄ Βραβείο στην κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας δόθηκε μια κιθάρα του Έλληνα κατασκευαστή Βασίλη Συγλέτου, αξίας 4.000 ευρώ (χειροποίητη κλασσική κιθάρα με καπάκι από κέδρο και πλάτη από ινδικό παλίσανδρο) καθώς και συμμετοχή σε συναυλία του 10ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Τα Β΄ (120 ευρώ δωροεπιταγή) και Γ΄ (80 ευρώ δωροεπιταγή) Βραβεία που δόθηκαν και στις τρεις κατηγορίες αποτελούν προσφορά του Συλλόγου «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων και Φίλων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ).

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
Η επιτροπή του διαγωνισμού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ στην τελετή απονομής των Βραβείων, των Επαίνων και των Αναμνηστικών Διπλωμάτων.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε τους χορηγούς μας. Χάρη στην πολύτιμη βοήθειά τους καταφέρνει κάθε χρόνο να αναπνέει με αισιοδοξία ο θεσμός. Είναι συγκινητική η αρωγή τους σε όλα τα επίπεδα!

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Μεγάλοι χορηγοί: «Βασίλης Συγλέτος» (κατασκευαστής κιθάρας)
PANAS MUSIC-ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΑΚΑΣ (Μουσικός οίκος).

Χορηγοί: HOTEL REX, Μελετητική Τεχνική Εταιρία K. ΚΟΥΓΙΟΥΦΑΣ,
Θ. ΚΑΤΣΟΥΦΡΟΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Υποστηρικτές: Χριστακόπουλος Ελευθέριος (Γαστρεντερολόγος), Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κωνσταντίνα Αρ. Φετσή, Εκκλησιαστικά Κληρόπουλος, Στέλιος Κρητικάκης (Φωτογράφος), INDEVIN Creative Agency, Woodworks Ηλίας Σιψάς (Ξυλουργική Εταιρία), ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ (Καύσιμα), Design Lab (Φίλιππος Στασινόπουλος), Κάρδαμο-Μεζεδοπωλείο, Λιμένι-Εστιατόριο, Vino Banco-Tapas Bar, Κεντρικόν-Εστιατόριο, Ο Μάγος της Θράκας-Ψησταριά, Το Λιοτρίβι-Παραδοσιακή Ταβέρνα, Mangiona-Εστιατόριο, Ο Θίασος – Μεζεδοπωλείο.

Χορηγοί επικοινωνίας: Μουσικό Διαδικτυακό Περιοδικό TaR (www.tar.gr), Kalamata IN (Ιστοσελίδα Ενημέρωσης), NG Radio ( Ιντερνετικό Ραδιόφωνο).

Κλείνοντας τον φετινό απολογισμό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους τρεις πυλώνες του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, τον διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγητή κιθάρας, Κώστα Κοτσιώλη για τη συνεχή παρουσία του στο θεσμό, τον πρόεδρο του Συλλόγου «Τέρψις», Αλέξανδρο Μπουφέα και κατ΄ επέκταση όλο το σύλλογο για την τεράστια προσφορά του σε αυτή την γιορτή της κιθάρας και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη γιατί χωρίς την εμπειρία του και την πολύτιμη βοήθειά του δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο θεσμός. Οφείλω να ευχαριστήσω ακόμα τον Δήμο Καλαμάτας και την κοινωφελή επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», καθώς επίσης και τον Παύλο Παύλου και όλους όσους εργάζονται για την εταιρία INDEVIN Creative Agency, που με την εξαιρετική ιστοσελίδα www.kalamataguitarfestival.gr βοηθούν πολύ στην προώθηση του Φεστιβάλ. Επίσης, ευχαριστώ θερμά τα Μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού για την εξαιρετική παρουσία τους και τους Χορηγούς μας για την πολύτιμη προσφορά τους.

9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης (Διευθυντής Δ.Ω.Κ.)
9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης (Διευθυντής Δ.Ω.Κ.)
9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας - Αλέξανδρος Μπουφέας (Πρ. Τέρψις)
Αλέξανδρος Μπουφέας (Πρ. «Τέρψις»)

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας! Καλό Καλοκαίρι σε όλους!